Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

8.2B.9 TITLE IV-E, Adoption Assistance Program, Eligibility,
Redeterminations

1. Question: What are the requirements for redeterminations of title IV-E adoption
assistance eligibility?

Answer: The title IV-E adoption assistance program does not require redeterminations of a
child's eligibility. Although the title XIX Medicaid program and the program that, in part, may
qualify a child initially for adoption assistance, such as Supplemental Security Income,
require redeterminations, they are unnecessary for the purpose of maintaining a child's
eligibility for title IV-E adoption assistance. Once a child has been determined eligible and is
receiving adoption assistance, a title IV-E agency may terminate the assistance only under
the circumstances specified at section 473(a)(4) of the Social Security Act.

e Source/Date: ACYF-CB-PA-01-01 (1/23/01)
» Legal and Related References: Social Security Act - section 473

2. Question: Does title IV-E require the agency to perform annual renewals or
continued eligibility determinations for adoption assistance?

Answer: No. Title IV-E does not require the title IV-E agency to perform annual renewals,
recertifications or eligibility re-determinations for title IV-E adoption assistance. Parents who
receive adoption assistance payments, however, have a responsibility to keep the agency
informed of circumstances that would make them ineligible for title IV-E adoption assistance
payments, or eligible for assistance payments in a different amount. See Section 473(a)(4)
(B) of the Social Security Act. Once a child is determined eligible to receive title IV-E
adoption assistance, he or she remains eligible until: (1) the age of 18 or such higher age up
to age 21 as the title IV-E agency may elect under section 475(8)(B)(iii) (if the child meets
applicable employment/education conditions), or age 21 (if the agency determines that the
child has a mental or physical disability that warrants the continuation of assistance (2) the
agency determines that the parent is no longer legally responsible for the support of the child
under 18, or; (3) the agency determines the child is no longer receiving any support from the
parents.

o Source/Date: ACYF-CB-PIQ-98-02 (9/03/98); 2/14/18; (03/03/2020)
+ Legal and Related References: Social Security Act - section 473(a)(4)(A), 475(8)(B)
(iii), and 479B
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